Πολλοί ιδιοκτήτες μικρομεσαίων και κυρίως οικογενειακών Επιχειρήσεων, ελπίζουν ότι η επιχείρηση που δημιούργησαν μια μέρα θα συνεχιστεί από κάποιο μέλος της οικογενείας τους.
Συνήθως, οι μελέτες σχετικά με την βιωσιμότητα της επιχείρησης, δείχνουν ότι κυρίως στις οικογενειακές επιχειρήσεις , το ποσοστό διαδοχής από την αμέσως επόμενη γενιά (παιδιά) είναι μόνο 20% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την τρίτη γενιά (εγγόνια) μόνο 2%.
Είναι πιθανό ένα παιδί, να μην έχει το ενδιαφέρον ή την ικανότητα διοίκησης μιας επιχείρησης. Αυτό έχει σαν συνέπεια, την ανάγκη ξαφνικής ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης σε περίπτωση απώλειας ζωής ή ανικανότητας του επιχειρηματία.
Σε μία τέτοια άτυχη περίπτωση οι κληρονόμοι οφείλουν να αναλάβουν την επιχείρηση καθώς και τις υποχρεώσεις της.
Ένας Επιχειρηματίας για να θωρακίσει τη βιωσιμότητα της επιχείρησής του την επόμενη μέρα, πρέπει να μεριμνά για τη διαδοχή της. Αν χρειασθεί ξαφνικά, να ρευστοποιηθεί η επιχείρηση λόγω πρόωρης απώλειας ζωής ή ανικανότητας του ιδίου, πρέπει να υπάρχουν τα απαραίτητα κεφάλαια που θα εξασφαλίσουν το εισόδημα της οικογένειας.
Η ασφάλεια ζωής και ή εκταμίευση υψηλών κεφαλαίων σε περίπτωση ανικανότητας, παρέχει στον ίδιο αλλά και στους δικαιούχους, σημαντικά ποσά ώστε να αντιμετωπισθούν οι άμεσες οικονομικές συνέπειες και τα ενδεχομένως πολλαπλά οικονομικά αδιέξοδα.
Μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προστασίας μελλοντικών εισοδημάτων προστατεύεται το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο που είναι το παραγώμενο ή μελλοντικό εισόδημα.